söndag 28 februari 2010

3:e praktikveckan

Jag var sjuk nästan hela förra veckan, förkyld med feber, men i måndags var jag på benen igen och kunde börja på det andra praktikstället, en blomsterhandel några mil från stan. Jag har aldrig varit där tidigare så det var lite nervöst första dagen men det gick bra. Jag har fått göra jättemycket den här veckan. Jag har bl a gjort ett par samplanteringar med vårlökar, 6 tulpanbuketter varav en direkt till kund, en hög dekoration med liljor, 3 rosbuketter och en låg begravningsdekoration med tulpaner. Sedan har jag haft många givande och utvecklande samtal med butiksinnehavaren, en fascinerande människa som har ett lite annorlunda tänk som florist. Jag tror att det är bra att vara på lite olika ställen under praktiken, precis som skolan rekommenderar.

 Planteringar med pärlhyacint, hyacint och krokus

 
Hög dekoration med liljor

 
Låg begravningsdekoration


Rosbukett


Dessa "trolltårtor" med rosor har C gjort - det är alltså inte mina skapelser men det var min idé att döpa dem. 

Roligast var att få göra begravningsdekorationen, jag trodde inte att jag skulle få göra någon sådan redan under första praktikperioden. Jag har bara praktiserat tre dagar denna vecka men det är fullt tillräckligt just nu, skulle inte orka mer. Det har blivit ganska långa dagar. Arbetstiden är mellan kl. 9.30-16.00 men jag har klivit upp strax före kl 7.00 för att hinna med bussen kl. 8.20 och sedan är jag inte hemma i stan igen förrän ca kl 17.30. Det tar lite för mycket på krafterna med allt resande men jag ska bara vara där i en vecka till så det känns överkomligt. Det kommer säkert att gå bättre nästa vecka också, det är alltid lite extra jobbigt i början med en ny miljö, nya människor etc.

Julia

söndag 14 februari 2010

Första praktikveckan

Då var första praktikveckan avklarad och här är lite bilder på några arbeten jag gjort under veckan:

 

Här är en s.k veckoblomma till ett företag som jag fick göra första dagen. Det är anastasia, kryss, hypericum, bambu, sallall och läderblad i dekorationen. Jag försökte göra mitt bästa av det material jag fick men blev inte alls nöjd med resultatet. Men de levererade den i alla fall. Hoppas företaget tyckte att den var ok.

 

Ovan: Plantering av pärlhyacinter i snygg, rustik kruka med spansk mossa (tillandsia) och ett par dekorationsblommor. 

 

 

Ett par nivåbuketter med tre rosor, läderblad, pinnar och rött band till Alla Hjärtans Dag.

 

Två små dekorationer till Alla Hjärtans Dag, egen design. I dekorationerna är det sisal i botten, en nejlika, hjärtan på tråd och lite vaxblomma. Jag har sedan dekorerat dem med en pärla och ett hjärta som jag har gjort själv av ståltråd. Blev ganska nöjd faktiskt även om det kanske tog lite vääääl lång tid. En dekoration blev såld nästan direkt så det var ju roligt.

 

Här är en dekoration som jag gjorde till min kille med samma tema. Det är två nejlikor, hjärtan på tråd, lite vaxblomma, sisal, pinnar, pärlor och ett par hjärtan som jag konstruerade med ståltråd och virade fast (klicka för större bild). 

Det har inte blivit lika mycket kundkontakt som jag hade hoppats på den här veckan, jag fick göra en tulpanbukett till en dam första dagen men sedan har jag knappt varit ute i butiken. Stressigt inför Alla Hjärtans Dag. Men jag fick i alla fall se på när de gjorde en kistdekoration.   

Julia

fredag 5 februari 2010

Studiebesök

Idag har vi gjort ett studiebesök på ett krematorium/kapell. Det gick ganska bra faktiskt, det enda jag tyckte var jobbigt att se var när de transporterade runt kistorna med truckar, som om de vore paket vilka som helst liksom. Då fick jag en klump i magen och ville därifrån. Det blev tyvärr inte så mycket snack om floristernas förberedelser inför en begravning utan mer fokus på vaktmästarens och kyrkopersonalens uppgifter vilket var lite synd. Jag tyckte därför att det var lite bortkastad tid men ändå bra att få se hur det ser ut på ett krematorium/bårhus. Efter lunch fick vi göra en dekoration eller en kompakt bukett av kortare material som fanns kvar. Jag gjorde en dekoration:


Vi hade ganska ont om tid och jag var lite illa till mods efter studiebesöket så jag blev inte helt nöjd men den blev väl ok. Sedan bjöd skolan på semlor och det var dags att städa. Vi slutar tidigare på fredagar. Jag stannade kvar en stund och textade en liten skylt "Julias prylar" som jag ska hänga på garderoben i lägenheten nu när jag åker hem. Det kommer ju att bo två andra tjejer här när vi är ute på praktik. Ja då var etapp 1 avklarad på skolan. Nu ska jag hem på praktik i 4 veckor. Ska bli skönt att få komma hem.

Julia

torsdag 4 februari 2010

Buketter

dag har vi fått träna på att göra olika buketter. Vi fick göra vilka buketter vi ville. Jag gjorde först tre olika rundbundna, luftiga rosbuketter (bra träning inför Alla Hjärtans Dag) och sedan gjorde jag en begravningsbukett. Här är en av mina rosbuketter:

 

Det är 7 rosor (= jag älskar dig). Jag har använt eukalyptus och en manchett av salall i buketten samt några strån (björngräs). Usch vad jag hatar strån!!! De hamnar aldrig där man vill ha dem och en eukalyptuskvist åkte dessutom på sniskan när jag band ihop buketten, hmm ... Jag tyckte inte att bladmanchetten passade särskilt bra heller, salallen påminner alldeles för mycket om rosenbladen vilket bara får det hela att se "rörigt" ut. Det hade passat bättre med läderblad men det var slut. Jag skulle kanske ha skippat manchett helt och hållet och lindat någon finare bast runt bindstället istället. Det hade blivit mer stilrent. Nåväl, det är INTE lätt att binda en luftig rosbukett tillräckligt hårt och DET lyckades jag i alla fall med idag. Man ska kunna hålla i en stjälk nedanför bindstället utan att blommorna åker isär. Jag kunde dock ha gjort buketten något luftigare, bara att släppa upp lillfringret och ringfingret när jag binder buketten så åker blommorna isär mer. Jag glömmer det ibland och håller för hårt. Viktigt också att dra ned basten lite när man binder så att den inte hamnar för långt upp.

Nästa projekt var en begravningsbukett. Jag hann bara göra en sådan: 



Klar! Ovan ser man ganska tydligt att buketten är uppbyggd i basen, vilket karaktäriserar en begravningsbukett. 

  
En begravningsbukett ska ligga ned på golvet

  

Det är en kalla, veronica, forsythia, tulpaner, kryss, hypericum, aspidistrablad, sallal och cypress i buketten. Jag hade ett eget tema; en vårig bukett till en man. Då blev det lättare att välja blommor för det fanns det ganska gott om idag. Min bukett blev kanske lite platt men jag blev nöjd ändå. Läraren sa att jag kunde ha gjort den bredare nedtill och att den hade blivit fin som nivåbukett om jag hade tagit bort aspidistrabladen. Det sista vi fick göra idag var en varsin ros-solitär inför Alla Hjärtans. Här är min:


Det fanns tyvärr inga röda rosor kvar så jag tog en orange. Jag har först lindat lila bast runt stjälken nedanför roshuvudet och virat några varv med rosa dekorationstråd (syns ej på bilderna). Sedan tog jag ett vackert rosaskimrande band, gjorde en liten ögla och fäste det med en blågrå pärlnål. Jag har satt ett par självhäftande hjärtan på bandet. Basten har jag strimlat lite med naglarna. Detta skulle bli ursnyggt till en mörkröd ros tror jag!

Julia

onsdag 3 februari 2010

Dekoration mot kalkyl

Idag fick vi öva på att göra dekorationer mot kalkyl dvs färdiga ordrar till ett bestämt pris. Jag skulle göra en tuff dekoration till ett arkitektkontor för 400 kr. Jag tänkte genast på en slags konstruktion med mycket linjer och djärva färgkombinationer. Något annorlunda, futuristiskt, lite oroligt. Jag kanske har fått helt fel bild men jag upplever ofta arkitektritade byggnader som ogästvänliga och konstiga, hypermoderna. De brukar också ha mycket vinklar. Jag gick på den känslan när jag gjorde dekorationen och blev rätt nöjd med resultatet. Det är dock inte en dekoration jag skulle vilja ha själv hemma på vardagsrumsbordet!

Priset för min dekoration blev precis 400 kr men då var jag också noga och räknade på allt innan jag stack ner något i stickmassan. Under arbetets gång bytte jag ut några blommor mot några andra till samma pris. För en person som inte kan ett dugg om floristik kan detta se ut som ett virrvarr av pinnar men faktum är att det ligger en hel del "tänk" bakom, både på ett medvetet och ett omedvetet plan för en del saker upptäckte jag först när dekorationen var färdig. Här är framsidan mot svart resp. vit bakgrund:









Det är anthurium, heliconia, gloriosa, veronica, nejlika, hypericum och stålgräs i dekorationen, resten är pinnar. Läraren tyckte att min dekoration var spännande men sa att jag kunde ha valt ett annat bottenmaterial. Den röda gloriosan försvinner i den röda sisalen. Jo, jag hade föredragit svart, blå eller lila sisal för att få mer kontrast men det fanns inte och inte heller bark som kan bli väldigt snyggt i den här typen av dekorationer. Sedan sa läraren att jag kunde sätta blommorna på olika nivåer i djupled också, den kortaste blomman behöver inte alltid vara främst utan kan vara i mitten eller längst bak för att skapa mera djup. Jag kan också försöka variera mig lite när det gäller antalet blommor. I det här fallet är det två av varje sort. Något att tänka på framöver. Det jag känner själv är att det var synd att heliconian inte var längre (den röda spetsiga blomman), hade velat få upp den mer på höjden. På slutet av dagen fick vi inhämta information om olika krukväxter.

Julia

tisdag 2 februari 2010

Buketter

Idag fick vi göra buketter. Den ena buketten skulle vara en avtackningsbukett till en 65-årig herre för 175 kr och den andra skulle vara en vårig, krya-på-dig bukett till en dam för 350 kr. Vi fick själva välja blommor och typ av bukett. Jag gjorde den dyraste buketten först, en rundbunden/luftig. I den är det 20 tulpaner i vitt och orange, två papyrus, en agapanthus och en manchett av sallall.


Samma bukett från ovan:


Läraren tyckte att buketten var väldigt bra bunden vilket var mitt främsta mål (inte helt lätt att binda tulpaner) men den blev kanske inte tillräckligt "vårlik" i hennes ögon. Hon tyckte dessutom att papyrusen (det barrlika) och agapanthusen (de vita blommorna) skulle ha passat bättre på höjden, i t ex en nivåbukett. Det kanske är sant men jag tycker att tulpaner i sig är väldigt "våriga" och agapanthus påminner ju lite om snödroppar som kommer upp ur snön tidigt på våren. Nåväl, min bukett såg lite tam ut i jämförelse med de andras som hade blandat flera olika blommor i starka nyanser. Lite gladare kunde det nog ha varit för att få en uppiggande effekt men å andra sidan har tulpanerna inte slagit ut ännu och för mig som bor uppe i Norrland känns kanske inte våren fullt lika "blommig" som här nere ...

Här är avtackningsbuketten som jag valde att göra i nivå eftersom jag hade en rätt så begränsad budget.

 

Det är en rostfärgad lilja, limefärgade rosor, lite kryss, tikki, stålgräs och ett monsterablad. Jag tyckte att den kändes maskulin. Blev inte helt nöjd med resultatet men spiralen sitter där den ska. Det börjar kännas lättare att binda buketter nu. Det är svårt att göra snygga nivåbuketter men det går framåt i alla fall. Efter lunch fick vi lära oss olika trådtekniker och öva på snabbtextning.

Julia

måndag 1 februari 2010

Tulpaner

Idag fick vi först nya blommor som vi snittade. Sedan hade vi läxförhör, varuvård och allmän information om tulpaner. Efter det såg vi på bilder från en stor blomstermässa. Läraren demonstrerade sedan en tulpanbukett. Till slut fick vi göra egna tulpanbuketter. Jag hann göra två stycken. Här är min andra:

 

Det är 10 roströda tulpaner, blårisp, veronica och tikki i buketten. Jag hoppas att vi får göra fler tulpanbuketter imorgon. Det var roligt. 

Julia