torsdag 25 mars 2010

Besviken ...

Hela denna vecka har vi jobbat med en utställning på skolan (olika teman) och jag tycker att det är stor skandal att vi betalar för detta! Utbildningen kostar 3500 kr per vecka och denna vecka har jag inte lärt mig någonting, mått j-ligt dåligt och knappt tagit i en blomma .... Det känns helt bortkastat, jag kunde lika gärna ha stannat hemma! Vi har inte fått någon som helst handledning av lärarna utan vi i vår grupp har blivit helt styrda av en tjej från fördjupningskursen; en mer stöddig och arrogant person får man leta efter. Hon har tagit typ 10 rökpauser om dagen medan vi andra har gjort vårt bästa för att uppfylla hennes högt uppsatta och smått orealistiska krav. Jag har känt mig som en slav utan någon som helst inflytande. Jag har alltså betalat 3500 kr för att slava, sätta ihop dräneringsrör, klä dem med tyg, riva tyg och hänga upp plåtar i taket .... Det är stort missnöje i hela klassen över denna utställning så det är inte bara jag som är besviken. Ska bli skönt att få komma hem.

Julia

söndag 21 mars 2010

Begravningsbinderi

I torsdags jobbade vi med begravningsbinderi. Jag band först en krans av sallallblad och sedan gjorde jag en asymmetrisk dekoration på den, se nedan:


Det var roligt men jag band tyvärr på fel sida av kransen (den platta baksidan) men man lär sig av sina misstag ... Jag har även gjort en hög begravningsdekoration men det var väldigt stressigt så den blev inte så bra. Läraren sa att den var lika bred som hög och att jag borde ha fyllt ut den mer framtill, det ska inte vara två ben som sticker ut.


Jag har i alla fall en lång linje och en centrallinje i den här dekorationen, det har vi inte jobbat med tidigare. Den långa linjen ska som namnet antyder vara längst och centrallinjen som bör dominera (mest) ska gå genom dekorationens centrum. Läraren sa dock att det är upp till var och en om man vill följa dessa regler eller ej.

Jag hann inte plocka upp alla mina arbeten innan dagen var slut så läraren blev sur och gnällde på mig. Jag blev ganska ledsen. Jag tänkte stanna kvar efter skolan och plocka upp mina saker men det var tydligen inte ok enligt henne. Det är inte säkert att det passar skolan, sa hon. Väldigt förvirrande då de har sagt att det är helt ok tidigare. Jag hade planerat att stanna kvar på skolan på torsdagen för att göra ett ikebana-arrangemang, så jag gick till skolans föreståndarinna och frågade om det gick bra och det var inga problem alls. Det gick så bra sååå ... Fattar inte vad som flög i läraren, hon var verkligen jätteotrevlig. Jag stannade i alla fall kvar en stund, gjorde mitt ikebana-arrangemang av blommorna i begravningsdekorationen och städade sedan bort allt efter mig. Ikebana-arrangemanget blev inte helt lyckat men jag fick i alla fall träna på att sätta blommor i kenzan, vilket inte är lika lätt som det ser ut!


Fredagen var ingen rolig dag, jag kände mig sänkt och illa bemött av läraren och hade ingen lust att göra någonting. Det blev i alla fall en mor- och barnbukett:


Julia

onsdag 17 mars 2010

Buketter med gyllene snittet

Mån-ons denna vecka har vi fått göra en hel del buketter. Läraren introducerade gyllene snittet som ofta tillämpas i former, färger, texturer och antal inom floristiken för att skapa harmoni. Man arbetar ofta efter principen mest (8), mindre (5) och minst (3). Det bör t ex vara dominans av en färg, färger mittemot "släcker" varandra om man tar lika mycket av dem. Sedan fick vi göra luftiga (rundbundna) buketter samt lite nivåbuketter där vi övade både på gyllene snittet och olika färgkombinationer. Jag känner mig ganska säker på rundbundna buketter nu (rent tekniskt) vilket är skönt. Nivåbuketter är fortfarande lite klurigt dock.

Rosbukett enligt gyllene snittet

 
Bukett i fyrklang 

Fyrklang = Fyra färgtoner i en kvadrat/rektangels hörn av färgcirkeln

Nivåbukett ton i ton (parallell)

Nivåbukett i ljus-mörk kontrast (valör)

Tycker att läraren har gått väldigt fort fram de här dagarna, det har varit väldigt intensivt. 

Julia

söndag 14 mars 2010

Ikebana lektion 2

Idag hade jag ikebanalektion igen, var ganska trött eftersom det har varit en intensiv vecka men det gick rätt bra ändå. Denna gång höll vi till på skolan, jag fick låna en nyckel. Hedervärt av skolan! Jag fick börja med att göra en spegelvänd moribana, upright style. Alltså samma som igår fast spegelvänd. Så här blev den:


Jag blev väldigt nöjd med den, en klar förbättring. Den är i storlek medium. Idag fick jag lära mig att det finns tre olika storlekar på ikebana arrangemang; liten, medium och stor. Om man ska göra ett litet arrangemang ska shin (den längsta blomman) vara lika lång som skålens storlek (diameter + höjd). I medium arrangemang ska shin vara skålens storlek x 1,5 och stora arrangemang skålens storlek x 2. En liten repetition av blommorna som utgör grundformen. Shin är den längsta blomman och representeras av en rund symbol på ritningarna, soe är näst längst och utgörs av en fyrkantig symbol, hikae som är kortast är en triangel.


Sedan fick jag göra en moribana no 1. Det är som en vanlig moribana upright style fast shin är placerad på motsatt sida för att skapa mera luft, tydligen vanligt när man använder kvistigt material. Jag hade lite problem med glasskålen som egentligen inte var så lämpad för ikebana men så här blev det i alla fall:


Inte helt nöjd men det får duga så länge. Jag har fått i läxa att göra ytterligare en sådan här + en spegelvänd på egen hand innan vi ses nästa gång. Att tänka på när man gör ikebana arrangemang är att vrida skålen lite för att skapa mer dynamik och djup. Hårda stjälkar som ska vara mycket vinklade kan man luta genast när man trycker in dem i kenzan. Hårda stjälkar bör ha en ganska lång, diagonal snittyta med den längre spetsen åt det håll som den ska luta. Det ger mera stabilitet. Man ska inte snitta eller klippa av blomman på ett grenutskott eftersom stammen ofta är hårdare där. Man ska helst inte korsa stjälkar i kenzan.

Julia

lördag 13 mars 2010

Introdukton i ikebana

Den här helgen ska jag ta privatlektioner i ikebana, japansk blomsterkonst. Första lektionen var idag (ca 3 timmar). Min lärare har två instruktörsexamen i ikebana, både i ikenobo och sogetsu så hon är väldigt kunnig. Det finns tre olika skolor eller läror inom ikebana; ikenobo som är den äldsta/ursprungliga läran och mest klassisk, ohara som kombinerar tradition med modernism (en hel del västerländska influenser) och sogetsu som är mest modern och handlar mycket om självuttryck eller self-expression. Min lärare började med sogetsu och valde sedan att komplettera med ikenobo för att gå tillbaka till ursprunget och få en djupare förståelse. Ikebana är inte bara en blomsterkonst, det är en hel filosofi genomsyrad av österländskt tänkande och symbolik. Att utöva ikebana kan liknas vid en form av meditation. Det handlar mycket om att uttrycka sig själv och hur man mår, vädret och naturen. OBS! Detta är inte någon kurs i ikebana, jag reserverar mig för eventuella fel. Denna bloggredogörelse är för min egen skull, för att jag ska komma ihåg vad jag har lärt mig!

Jag minns faktiskt inte riktigt hur jag kom i kontakt med ikebana, men det var av en slump när jag gjorde sökningar på internet i höstas. Jag är ju väldigt intresserad av Japan och TCM (kinesisk medicin), så det var förmodligen på den vägen. Jag hittade även min lärare via nätet. Visst är internet fantastiskt? Det öppnar sannerligen många nya dörrar och detta känns 100 % rätt. Jag tror faktiskt inte att det traditionella blomsterhandlarlivet är något för mig, jag blev ganska övertygad om det på min senaste praktik. Inte för att praktiken var dålig på något vis men den fick mig att vakna upp och tänka om. Jag har fått lite andra idéer nu.

Det finns flera olika designs eller sätt att arrangera blommor på i ikebana. Man kan förstås arrangera blommor fritt också (free-style) men det är bra att lära sig de grundläggande designerna först för att få ett hum om alla vinklar och måttförhållanden som utmärker ikebana. Jag fick börja med att göra en moribana, upright basic style. Läraren undervisar på engelska så jag kommer att använda en del engelska termer. Här har jag lagt grunden till mitt första arrangemang: 


Skålen är av standardstorlek dvs 35 cm i diameter och 5 cm hög. Man arrangerar blommorna på en tung platta med nålar som kallas för kenzan. Kenzan finns i olika storlekar och former. Sedan fyller man skålen med vatten strax ovanför nålspetsarna. Man snittar eller klipper vanligtvis blommorna under vatten (se glasskålen) med en speciell sax som kräver ett särskilt handgrepp. Mjukstjälkade blommor klipps rakt av medan hårdstjälkade blommor klipps snett för att det ska bli lättare att fästa dem i kenzan.


Sedan placerar man blommorna enligt ritningen ovan. Man börjar med den längsta blomman/växten som kallas för shin (heaven). För att beräkna höjden på shin tar man skålens diameter + höjd och dubblar det. Man tänker sig en triangel i kenzan och placerar shin i triangelns topp. Det är en speciell teknik att trycka ned stjälken i kenzan, man måste hålla både nertill och upptill och försiktigt pressa rakt ner. Sedan kan man luta blomman i önskad vinkel. Shin ska luta 15° åt sidan och lite framåt. När man ska bedöma blommans lutning kan det vara bra att tänka att det är 0° rakt upp och 90° rakt ut (vinkelrätt). Blomma/växt nr 2 kallas för soe (man/people) och ska vara 3/4 av shins längd. Man kan hålla blomman upp och ner bredvid shin för att få en uppfattning om det. Man placerar soe i triangelns nedre vänstra hörn. Soe ska luta 45° och lite framåt. Den tredje blomman kallas för hikae (earth). Hikae ska vara hälften så lång som sue, placeras i triangelns nedre högre hörn och luta 75° åt sidan och lite framåt (hur mycket framåt blommorna ska luta har vi inte gått in på ännu). Nu är grunden lagd för moribana. Sedan fyller man upp med andra blommor, inom triangeln eller formen. Ingen blomma ska vara utanför grundformen som består av shin - soe - hikae.

 

Man kan också fylla på med lite sten för att täcka kenzan. Det ska se naturligt ut, inte konstlat eller tillrättalagt. Att tänka på är också att blommorna ska vara vända mot solen. Arrangemanget har ingen direkt framsida utan är tänkt att betraktas framifrån eller från sidan. Så här blev det färdiga resultatet:


Man kan placera kenzan på fyra olika ställen i skålen (likt en fyrkant); längst upp till vänster, längst ner till vänster, längst ner till höger eller längst upp till höger. I detta arrangemang är den placerad längst fram till vänster. Om man placerar kenzan längst fram till höger istället skulle hela arrangemanget bli spegelvänt. Blommorna ska spegla sig i vattnet. Sedan fick jag göra ytterligare ett arrangemang, så här blev det:


Här är två aspidistrablad shin och sue, en gerbera är hikae. Jag har gjort strimlor i bladen för att energin ska kunna flöda mer fritt. En mycket givande och inspirerande lektion! Jag är glad att jag introducerat ikebana så tidigt i min floristutbildning, då är jag nog inte lika låst och inkörd på de regler och riktlinjer som gäller för europeisk blomsterdesign, jag har ett mera öppet sinne. Jag tror att fördjupningseleverna på skolan hade problem att tänka "utanför ramarna" när de hade kurs i torsdags. 

Julia

fredag 12 mars 2010

Flaskdekoration m.m

Det har varit en innehållsrik vecka, så fullspäckad att jag knappt hunnit uppdatera bloggen!


Vi hade färglära en hel dag, både teori och praktik. Jag har studerat färglära tidigare när jag läste grafisk design men här dök vi lite djupare. Det var väldigt lärorikt och intressant.


Här är ett grupparbete som jag och L har gjort, en bordsdukning som skulle gå i tvåklang dvs två komplementärfärger. Vi valde purpur och gulgrönt i olika styrkor och ljushet. Vi har använt oss av lite blandade ytor o material (blankt/matt, slätt/grovt). Vårt tema var romantisk påskmiddag för två. Jätteroligt!


Den här dekorationen gjorde jag ... Det var inte helt lätt att få den stadig men det gick till slut, efter mycket trixande och experimenterande. Rosorna och kallorna sitter i vattenfyllda reagensrör som jag surrat fast på bambupinnarna.


Läraren föreslog att vi skulle tillsätta något mera grönt för att inte purpurfärgen skulle dominera för mycket så vi lade ett araliablad på varje tallrik, inte helt fel.


Här är ett paket som jag har gjort, blommorna och stråna sitter i reagensrör som jag stuckit ner i paketet. Man kan också limma dit blommorna på paketet men jag var inte på humör för den sortens precisionsarbete idag. Jag tar det en annan gång.


Flaskdekoration. Jag blev inspirerad av flaskans etikett och utgick från den när jag valde material. Jag har gjort en liten krans av ris och bastremsor och trätt på flaskan.

Igår tittade jag lite på fördjupningseleverna när de hade ikebanakurs, blev så avundsjuk men ser fram emot helgen då jag ska ta privatlektioner med ikebanainstruktören! Mer om det senare.

Julia

tisdag 9 mars 2010

Olika ytor

Idag har vi pratat om olika ytor. Vi fick göra en dekoration och en bukett som antingen skulle vara matt eller blank (grov eller slät). Jag gjorde först en matt dekoration:


Sedan provade jag att göra en blank bukett. Det var väldigt svårt.


Läraren tyckte att jag hade använt mig av en del matta material i buketten men den ger ändå ett glansigt intryck. Det är bra att analysera olika material för att sedan kunna arbeta med olika kontraster t ex matt - blankt, det kan ge det där lilla extra.

Julia

måndag 8 mars 2010

Tillbaka på skolan

Då var jag tillbaka på skolan igen. Första halvan av dagen var lite seg men på eftermiddagen fick vi äntligen jobba lite med blommor. Först skulle vi göra en stor, luftig, rundbunden bukett:

 

Jag gjorde en bukett i rött/orange/gult. Det är anastasia, germini, achillea, asclepias (orange sidenört) och crocosmia (de som sticker upp) i buketten. Som manchett har jag använt bergpalm och plumosus. Det blev tillräckligt med luft i buketten men den blev inte tillräckligt hårt bunden. Jag måste också tänka på att skydda germinin om jag har den ytterst, annars är risken stor för klämskador. 

Sedan fick vi göra egna bud till varandra (vi skrev lappar som vi sedan bytte). Jag skulle göra en nivåbukett för 250-300 kr till en kille som fyllde 30 år. Den var från hans bästa vän och skulle vara harmonisk, glad och vänlig. Det var svårt att förmedla alla dessa känslor men jag blev rätt nöjd till slut. Här kommer ett par bilder på buketten, upprätt och liggande:

  

 

Jag tog prärieklocka (eustoma), viburnum (gröna bollar), germini, alstroemeria, hypericum, trollpil, sallall och bergpalm. Helt klart den bästa nivåbuketten jag har gjort hittills :-)! Priset landade på 275 kr så det var inom min budget. För övrigt är jag besviken på skolans föreståndarinna som inte låter mig delta i ikebanakursen på skolan nu på torsdag :-(. Den är tydligen bara för eleverna som går fördjupningen. Ska försöka titta lite i alla fall. Jag får ta privatlektioner i ikebana istället.

Julia

söndag 7 mars 2010

4:e praktikveckan

Då var den fjärde praktikveckan avklarad. Jag har verkligen fått möjlighet att träna på att göra buketter denna vecka så jag är väldigt nöjd. Jag har även fått göra lite olika dekorationer (höga och låga), en hög begravningsdekoration och en butiksskyltning. Tycker att jag har fått ganska fria händer. 
 
 Här är en dekoration som jag har gjort med nejlikor, trollpil, ett galaxiblad, sten och bark. 

 
Tulpanbuketter


Bukett med tulpaner, ranunkel & stjärngräs

 
Rosbuketter med stjärngräs

Hög begravningsdekoration med rosor, tulpaner, nejlikor, tall, trollhassell och blad

Jag körde fast när jag gjorde den höga begravningsdekorationen så C hjälpte mig att göra klart den. Jag blev inte så nöjd med resultatet men träning ger färdighet ...

Jag har fått lite idéer om vad jag vill göra längre fram och har bestämt mig för att bara gå en termin på floristutbildningen och sedan vidareutbilda mig inom något annat t ex inredningsdesign och ekonomi. Ja, vi får se vad det blir.

Julia