fredag 28 maj 2010

Sista dagen i skolan

Idag var det sista dagen på skolan och vi fick göra morsdags-bakelser. Här är tårtan som jag gjorde:


Det är nejlikor, brudslöja, rankade hyacinter, rosblad, sisal och bloddracenablad runt om. Jag har använt rosa stickmassa. Jag kunde kanske ha gjort den mera platt framtill där tårtbiten är skuren, men men.

Inslagen i cellofan

Här är ett par bakelser som de andra tjejerna i klassen har gjort:



Idag tog läraren en titt på brudarbetena som jag gjorde igår och hon tyckte inte att den transparanta buketten kändes riktigt färdig och det var ju sant, jag visste inte hur jag skulle göra och hade ingen att fråga. Hon sa i alla fall att man kan täcka stjälkändarna med blad så att de inte syns + att jag kunde ha lindat mer rankor och blommor ovanpå hållaren. Sedan kan man försöka skapa mer dynamik och djup i arbetet genom att placera den kortaste blomman längre bak. Anthuriumblomman var kanske också i största laget. Det är bra att använda små blommor när man arbetar transparant men vi har inte gått in på den stilarten under utbildningen så det kunde jag omöjligt veta. Jag såg bara en bild i en bok och försökte göra något liknande. Beträffande famnbuketten så kunde jag ha dragit ner den nedersta callan ännu mer och gjort två olika stora bindställen för att få mer asymmetri samt avslutat med tråd längst ut på stjälkarna. Istället för att använda glue dots på banden kunde jag ha gjort en rosett eller limmat.

Jag vet inte riktigt hur jag ska summera den här tiden. Jag har i alla fall lärt mig ganska mycket, utvecklat min kreativitet och lärt känna många nya, trevliga människor. En del saker har varit mindre bra t ex så anser jag att vi fått för lite handledning ibland och att bemötandet från lärarna inte alltid har varit det bästa. Jag tycker att de har fokuserat för mycket på allt som har varit dåligt istället för det som har varit bra och det finns liten förståelse för elever som behöver extra hjälp och stöd. Det är trots allt en privat skola som kostar en hel del pengar och då tycker jag att man kan ställa vissa krav men jag har bara känt mig besvärlig när jag har kommit med egna önskemål. Undervisningen har inte varit lika individanpassad som jag först trodde. Jag tycker också att det har varit väldigt ojämn arbetsbelastning, ibland har vi haft hur mycket som helst att göra och i vissa fall tycker jag att vi bara har pratat bort tiden, flummat omkring och fått sluta långt tidigare än planerat.

Jag är inte alls nöjd med utställningsveckan och min specialvecka i brudbinderi levde inte heller riktigt upp till förväntningarna även om det var väldigt roligt. Jag fick knappt någon vägledning alls. Jag fick inte heller alla papper nu när jag slutade (som utlovat). Jag tror att en av anledningarna till att jag inte känner mig helt nöjd är att jag hade väldigt höga förväntningar på den här utbildningen innan jag började. Allt lät så himla bra i början. Det är dock möjligt att jag kommer att uppskatta utbildningen och tiden här mer när jag kommer hem och börjar jobba igen. Nej, nu måste jag packa inför hemresan imorgon! Det har varit roligt att skriva denna blogg, här finns inlägg från i stort sett hela utbildningstiden samlade. Totalt har jag lagt upp 160 bilder så här långt. Vi får väl se om jag fortsätter skriva ...

Julia

torsdag 27 maj 2010

Lite sliten ...

Känner mig lite sliten nu, det har varit en tuff vecka med mycket självständigt, praktiskt arbete på ganska hög hantverksnivå och sena kvällar. Igår stiftade jag en klasformad bukett, asymmetrisk i sin form. Att stifta blommorna tog i stort sett hela skoldagen. Själva buketten satte jag ihop på bara 30 minuter. När man stiftar byter man som sagt ut stjälkarna mot ståltråd, så här ser det ut:




Detta är ett gediget arbete som ni kanske förstår. Det var svårare än vad jag trodde att stifta en klasformad bukett men med lite handledning från läraren förstod jag hur jag skulle göra till slut. Det gäller att "säkra" alla blommor med mellanstick så att de fixeras på sin plats, likaså är det viktigt att alla blommor har samma mittpunkt/bindställe. Lite svårt att förklara, det här måste man se själv. Här är det färdiga resultatet:


Läraren sa att denna bukett var det bästa arbete jag hade gjort under hela utbildningen, både tekniskt och rent estetiskt. Hon tyckte att den var jättefin och bra "bunden". Jag blev självklart glad över att höra det, hon är inte en person som slösar med komplimanger direkt så det måste betyda att den blev riktigt bra. Jag är själv väldigt nöjd, den blev ju lite häftig. Jag är så trött på alla klassiska, symmetriskt uppbyggda, klasformade brudbuketter med rosor och slöja ... Det unika fascinerar mig.

Idag fortsatte jag med lite andra typer av brudbinderier. Först gjorde jag en brudbukett som ska vila på armen, en s.k famnbukett. Det är callor och prärieklocka, lite linoleum:



Sedan gjorde jag en transparant brudbukett som ska hänga runt handleden:



Jag har klippt till laminerad plast och häftat ihop. Sedan har jag stuckit hål i plasten med en nål och fäst blommor och rankor med dekorationstråd och fiskelina. Jag fick knappt någon handledning idag för min lärare hade utvecklingssamtal hela dagen men det ska bli intressant att höra vad hon säger om mina arbeten imorgon. Det är sista skoldagen för mig imorgon, känns lite vemodigt att lämna min underbara klass och trevliga rumskompis men jag längtar hem så det ska bli så skönt. Nej nu är det natta.

Julia

tisdag 25 maj 2010

Sista veckan

Jag får fortsätta med bröllop även denna vecka, efter ett önskemål till skolan om att få ta det istället för en kompensationsvecka längre fram (jag har missat en vecka tidigare). Idag fick jag vara med 2:orna, lite nervöst till en början men det gick bra. Tyst och lugnt. Jag tyckte faktiskt att det var skönare att stå i deras klassrum än i den stora salen där jag brukar vara annars + att jag fick jobba i min egen takt. Min klass håller på med begravning den här veckan, glad att jag slipper det faktiskt, men jag fick vara med på första genomgången så jag hann snappa åt mig några nya råd och tips. Jag suger åt mig som en svamp. Jag gjorde en asymmetrisk, klasformad brudbukett i hållare idag. Det var svårare än vad jag trodde men jag blev ganska nöjd till slut, särskilt med tanke på att det bara är min tredje klasformade och den allra första asymmetriska:

 Det är bl a anthurium, rosor, alstroemeria, tillandsia och plumosus i buketten

 Närbild

Här är en hårkrans jag gjorde i fredags:


Har även varit på fortsättningskurs i presentinslagning ikväll men det var ingen hit. Jag skulle ha nöjt mig med första gången. Tänk att det är sista veckan på skolan nu, gud vad tiden har gått fort! Jag åker hem på lördag. Ska bli så himla skönt!

Julia

torsdag 20 maj 2010

Stiftad brudbukett

Idag fick vi lära oss en ny teknik, stiftning. Man ersätter helt enkelt stjälkarna med ståltråd och på så vis blir buketten mer formbar, man kan t ex böja en blomma i önskad vinkel. Blommorna klarar sig bra utan vatten om man duschar dem lite lätt och lägger in dem i cellofan. De drar åt sig vatten genom kronbladen också om jag förstått rätt. Men bra varuvård innan är a och o. En hel vetenskap detta med blommor .... Det är en ganska omständig process att stifta eftersom varje stjälk ska bytas ut mot ståltråd, man använder sig av lite olika trådstorlekar och metoder beroende på stjälkens tjocklek och blommans tyngd. Det tar sin tid och kan vara lite pillrigt men jag tror att det är lättare att få önskat resultat med stiftning än i hållare. Den lilla stickmassan som finns i hållaren blir ändå rätt så sönderstucken så frågan är hur mycket vattenförsörjning blommorna får genom stjälkarna där egentligen. Och där kan man inte heller ändra så mycket för då riskerar man att förstöra alltihop och får börja om från början igen. Stiftning är tydligen vanligare i brudbuketter i Norge och Danmark än i Sverige. Här i Sverige är det fortfarande vanligast med hållare men stiftning är tydligen på frammarsch. Några bilder från arbetsprocessen:

En stiftad ros

Skaftning av blad

Till sist virar man runt floratejp

Det färdiga resultatet


Julia

onsdag 19 maj 2010

Fortsättning brud

Idag fick vi först jobba vidare med den dropp- eller klasformade brudbuketten vi gjorde sist igår. Jag var egentligen klar med min men fixade till den lite ytterligare och snurrade fast några rankor med hyacint och pärlor. Så här blev det:


Sedan fick vi göra en rund brudbukett i hållare. Tyvärr fanns det inget matchande band att klä handtaget med men men ...


Det är 14 rosor, 3 freesia och några kvistar santini (+ blad) i buketten ovan. Beräknad kostnad i handeln ca 950 kr inkl. arbetskostnad.

Julia

tisdag 18 maj 2010

Brudbinderi och presentkurs

Idag har vi äntligen börjat med brudbinderi. Vi ska jobba med det hela veckan :-)! Vi fick börja med att klä ett handtag, bara det var ett projekt.


Sedan fick vi göra två droppformade brudbuketter i hållaren. Här är min allra första brudbukett (måste förstås dokumenteras):




Sedan fick vi göra ytterligare en droppformad brudbukett med samma material. Vi skulle då försöka förbättra det vi inte var helt nöjda med i den första buketten. Ingen direkt kritik gavs utan detta fick vi klura ut själva. Ni får väl avgöra själva om den andra blev bättre eller sämre:


Rent tekniskt blev den i alla fall bättre. Jag stack nästan sönder stickmassan i den första, det är en rund boll som bara är ca 7 cm i diameter och i den ska man förankra allt ... Det var mycket information idag och jag vet inte om jag hunnit smälta allt ännu men idag behövde vi bara koncentrera oss på formen, tyngden (balans) och tekniken. Viktigt att dra ner blommorna på längden i denna variant. Som om inte detta var nog har jag även deltagit i en kurs i presentinslagning ikväll. Åkte tillsammans med en klasskompis. Så här fina inslagningar fick vi göra på kursen:





Mina alster

Det har varit en jätterolig men intensiv dag!

Julia

torsdag 13 maj 2010

Ikebana övning

Idag har jag varit ledig från skolan eftersom det är helgdag men tro inte att jag har legat på latsidan för det ... Vi fick ta hem blommor från skolan igår och jag tog givetvis tillfället i akt .... Så idag har jag övat lite på ikebana. Först gjorde jag en basic slanting moribana:


Tyvärr glömde jag att ta med grönt från skolan så jag täckte kenzan med hortensia istället, funkade nästan lika bra det oxå :-). Sedan gjorde jag en basic upright nageire (i vas). Det är den första jag gjort helt själv:


Det kan vara svårt att få blommorna att ligga kvar i läge men jag lyckades bra med det, blommorna rubbade sig inte ens när jag flyttade ner vasen på golvet:


Så här gör man:


Lite trix var det men väldigt kul! I helgen åker vi till stugan. Ska bli så mysigt!

Julia

onsdag 12 maj 2010

Expodagar

Denna vecka har vi jobbat med exponering. Vi skulle göra en skyltning helt enkelt. Vår grupp på tre personer hade temat passion/sensualitet/erotik. En i gruppen var dock borta i måndags och igår (tisdag) var jag helt själv, så jag gjorde det mesta av planeringen. Idag efter lunch skulle vi vara färdiga. Vi hade tre olika produkter som vi grupperade enligt nedan:

Ovan (fr. v): höga nivåbuketter ("flames of passion" 250 kr), bordsdekorationer ("sensual sensation" 295 kr) och solitärer ("erotic dreams" 120 kr).

Mina dekorationer

Här kommer även bilder på de andras exponeringar:

Tema: Energi

Tema: Victorias bröllop

Tema: Hawaii

Tema: Lantligt

Jag tycker att alla gjorde jättefina och proffsiga arbeten och exponeringar. Det enda jag inte blev helt nöjd med i vår grupp var nivåbuketterna men det är svårt och vi har inte tränat så mycket på det. Först gjorde jag en rundbunden bukett men den blev lite för städad och välformad så jag tog upp den. Så här såg den ut: 


Vi kom överens om att vi ville ha lite spretigare och vildare buketter i nivå istället. Så här blev min bukett efter att jag gjorde om den hemma:

Inte helt nöjd som sagt men det primära var inte arbetena utan själva exponeringen av dessa. Det är väldigt mycket att tänka på, inte bara att ställa upp sakerna. Jag tyckte dock att uppgiften var väldigt rolig även om det blev lite tung arbetsbörda igår när jag var ensam.

Julia

måndag 10 maj 2010

Ikebana lektion 3

Ska försöka summera lördagens ikebanalektion men förvirringen är stor .... Läraren visade mig ikebana-designen "slanting moribana" som jag också fotograferade men den överensstämmer inte med någon slanting moribana design som finns på sidan http://www.flower-arrangement-advisor.com/ikebana.html. Jag brukar gå in på denna ikebanasida för att repetera det jag har lärt mig (det finns steg-för-steg anvisningar där) men denna gång stämmer det alltså inte. Vet inte om min lärare lär ut andra metoder, om hon förklarade dåligt, om jag missförstod henne och/eller om jag helt enkelt har för mycket i huvudet just nu (?). Jag utgår dock från att den slanting moribana jag fotograferade är felaktig så därför kommer den inte med här. Jag kanske förväxlade den med någon annan design. Läraren går lite fort fram ibland.

När man gör en slanting moribana (basic) flyttar man i alla fall kenzan till position 3 i den bakre delen av skålen. Det enda som skiljer slanting från upright moribana är att shin och soe byter plats. Shin blir 45° och soe 15°. Hikae förblir densamma men det blir en liten annan karaktär på denna design. Här är en skiss som illustrerar basic slanting moribana (hämtad från http://www.flower-arrangement-advisor.com/ikebana.html):


Om man flyttar kenzan till position 4 blir designen spegelvänd. Jag gjorde även en upright moribana i en avlång skål med två kenzan. Hikae är separerad från huvudgruppen och placerad i kenzan till höger. Så här blev den:


Här är en s.k floating ikebana som läraren gjorde, enkelt men uttrycksfullt:


Till sist fick jag en liten introduktion i nageire (uttalas nagéri); ikebana-arrangemang i hög vas. Alla former (utom floating förstås) kan arrangeras i hög vas. Först gick vi igenom olika tekniker att fixera blommorna i vasen. Man kan göra antingen en klyka, ett kors eller använda en Y-formad gren, se exempel nedan:


Så här blev resultatet:


Vet inte vilken form/design det är, hittar inget som överensstämmer på ikebanasidan. Det är möjligt att jag hänger upp mig för mycket på regler men jag har hört att det är viktigt att lära sig grunderna ordentligt innan man börjar med s.k "free style". Jag vet inte om jag har tagit mig vatten över huvudet när det gäller ikebana-inlärningen. Kanske borde koncentrera mig på undervisningen i skolan istället. Det kan lätt bli för mycket, särskilt om det saknas struktur.

Julia

torsdag 6 maj 2010

Bukett i konstruktion

Idag fick vi jobba med konstruktioner och trådning. De flesta började med att göra ett hjärta av björkris/pinnar men jag gjorde ett liknande arbete på senaste praktiken i vide så jag valde att göra ett runt rede med galler istället. Det tog längre tid än väntat att tvinna ihop gallret men det gick relativt snabbt att göra redet/manchetten. Jag använde björkris och surrade fast lite limoneum på tre ställen. Sedan fäste jag tre ben av ris i gallret som stöd. Till sist satte jag ner blommorna i spiral. Tanken var väl att vi skulle utnyttja gallret och göra en ganska platt och gles komposition ovanpå detta men jag hade bara ca 15 minuter på mig att välja blommor och göra klart buketten så det blev bulligt och lite kompakt istället. Jag fick mycket beröm för buketten så det var kul!

Här kommer ett par bilder:

Detta vackra hjärta har en av de andra tjejerna i klassen gjort

Min bukett

samma igen

Julia

onsdag 5 maj 2010

Studiebesök

Nu är jag då inne på den tredje och sista etappen på skolan. Det känns bra att vara tillbaka i alla fall. Det var ju så himla jobbigt och tungt sist jag var här, jag tappade verkligen sugen då. Men nu känner jag mig jättemotiverad och inspirerad igen och det är så himla roligt att få träffa min härliga, goa klass igen :-)! Läraren bad faktiskt om ursäkt för att hon hade varit så gnidig mot oss förut. Hon hade tydligen någon åkomma som gjort att hon mått väldigt dåligt, synd att det gick ut över oss elever bara. Det hade kanske varit bättre om hon hade sjukskrivit sig .... De här dagarna har vi gjort buketter och textat (snabbtextning). Idag åkte vi runt lite, gjorde bl a ett studiebesök hos ett par grossister och besökte en handelsträdgård med massor av fina växter och inredning både inne och ute. Här kommer några "inspirationsbilder":

Arrangemang som skolans fördjupningselever har gjort

.... också fördjupningselevernas arbete

Bild från handelsträdgården

En handgjord stenstaty som jag blev förtjust i

Det här är alltså sista etappen på skolan. Jag blir klar i slutet på maj. Har tänkt fortsätta praktisera i blomsterbutik efter utbildningen och förhoppningsvis kanske också börja jobba lite extra framöver. I min klass är det faktiskt några som redan har blivit erbjudna extrajobb men det verkar vara väldigt svårt att få en tillsvidare anställning i den här branschen. Just därför har jag tänkt läsa lite mer ekonomi och marknadsföring, så kanske jag kan starta eget så småningom.

Julia