fredag 29 januari 2010

Forts begravning

Idag har vi gjort låga begravningsdekorationer och lite buketter. Det fanns tyvärr väldigt lite blommor att välja på. Det var nästan tomt i kylen, de flesta blommorna var luggslitna och ledsna och det var svårt att hitta något med längd. Vi fick ta det som 2:orna ratat, typ. Jag hoppas att det inte kommer att vara så här varje fredag. Då är det nog bättre att lägga teori eller textning på fredagarna istället eller planera lite och sätta undan blommor till oss. För övrigt är det rena misshandeln av blommorna på skolan, om eleverna är lika ovarsamma ute på praktiken lär de knappast få jobb sedan! Många blommor är avbrutna och knäckta och/eller utan vatten. Men det kanske beror på att många vill skynda sig att roffa åt sig det de vill ha innan någon annan tar det. Lite först till kvarn .... Vi delar blommor med både 2:orna och gymnasieeleverna. Skolan köper tydligen in blommor för en viss summa pengar varje vecka och vet inte riktigt vad som kommer. Det är alltså inte fördelat så att alla elever får lika många blommor av varje sort exempelvis. På ett sätt kanske det hade varit bra, åtminstone nu i början. Det finns ju lätta blommor och svåra blommor och det är kanske inte så bra att börja med de allra svåraste .... Jag tycker att detta är riktigt dåligt, man betalar ju dyra pengar för att gå utbildningen och då vill man inte kompromissa för mycket när det gäller blommorna :-( . Jag kan förstå att vi inte kan välja blommor efter färg jämt men de ska väl åtminstone vara lämpade för sitt ändamål, det måste man väl kunna kräva? Nej nu ska jag inte gnälla mera men lite trist är det.

Här är en låg begravningsdekoration som jag har gjort av diverse blommor som stod till buds. Det är ranunkel, freesia, alströmeria, germini, lejongap, brudslöja, aspidistrablad, sallall och lite läderblad.


Från sidan:

 

Handtaget på hållaren ska vara bakåt. Man kan behöva en större hållare beroende på blommornas storlek och antal. Bra att börja med formen och grunda ordentligt med grönt både på sidorna och ovanpå. Annars kan det bli svårt att täcka allt sedan. Man jobbar med proportionerna 1/3 + 2/3. Den längsta blomman bör vara i mitten på hållaren, den ska vara rak och 1/3 av längden. De andra blommorna i toppgruppen sticker man radiellt. Man tänker sig dekorationen som ett kors men "armarna" behöver inte vara spikraka (90 grader). Man får inte glömma bort att jobba framåt i dekorationen. Vi fick jobba ganska fritt, behövde bara tänka på form och proportioner. Man kan arbeta med linjer också men det kommer längre fram i undervisningen. Läraren tyckte att min dekoration blev bra, hon tyckte att den kändes "vårig". Det var roligt att göra den men lite svårt att sticka ned de mjukstjälkade och trötta blommorna.

Sedan gick läraren igenom hur man gör en sorg/begravningsbukett. Den kan se ut så här (lärarens):




I begravningsbuketter har man oftast ett stort blad på baksidan och den längsta blomman längst bak. Detta skiljer den t ex från en vanlig nivåbukett som helst inte ska tippa eller ha en heltäckt baksida eftersom den bör synas från alla håll (med vissa undantag). I en begravningsbukett gör det inget att den "tippar" eftersom den ska ligga ned på golvet. På bilden ovan har läraren förstärkt den nedersta rosenstaven med tråd och sedan knäckt den för att den ska peka lite uppåt för att få volym ovanför bindstället. Buketten ska nämligen vara lite "välvd". Här är en begravningsbukett som jag har gjort: 



Det är ett cycasblad, den gula kvisten är nog forsythia och sedan är det tre germini, lite alströmeria och sallall. Jag lyckades inte åstadkomma någon "bulle" ovanför bindstället, i brist på material, så det blev lite för platt. Vi fick inte använda cypress i dagens arbeten eftersom den andra lärarvikarien är allergisk mot det. Till sist fick vi göra vanliga buketter för att öva lite på spiraltekniken. Nu när man har förstått hur blommorna ska ligga kan man lägga dem i spiral utan att vrida på buketten. Just gerbera kan vara lite svåra att binda eftersom de är mjuka och krokiga. De ska helst peka uppåt och sedan bör man skydda dem med blad/mellanstick på utsidan innan man binder ihop dem, annars finns det risk för att stjälkarna krossas och blommorna vissnar på en gång. Ett annat alternativ är förstås att inte binda gerberor så hårt. 

 

Trevlig helg på er allihopa!

Julia

1 kommentar:

  1. Hej vad fint :)

    Jag undrar vilken bok ni använder er av i utbildningen ?

    Mvh
    Sandra

    SvaraRadera